Rohanó világunkban sokszor problémát jelent ez étkezés környzettudatos megoldása. Ismerősöktől és barátoktól is hallom, hogy mennyire nincs idő saját maguknak főzni, hisz rengeteg teendő van az asztalon, az ételek elkészítése pedig sok időt igényel. Ilyen módon kézen fekvőnek látszik az, hogy egész egyszerűen csak rendeljünk ételt házhoz szállítással, vagy egy gyors étterembe beugorva jót együnk. Biztos, hogy nincs ennél jobb megoldás? Vajon létezik időspórolós, de egyben környezetbarát alternatíva is?
A rövid válasz az, hogy igen létezik és meg is mutatom, hogy hogyan. Először azonban térjünk ki arra, hogy mi is a baj a hagyományos ételrendeléssel és a gyors éttermekkel.
A gyorséttermek egyik legnagyobb problémája az élelmiszer-hulladék mértéke. Ezek az éttermek gyakran nagy mennyiségű ételt készítenek előre, hogy biztosítsák a gyors kiszolgálást, ami túlzott ételmaradékhoz vezethet. Rendszeresen előfordul, hogy az elkészült ételek eladása elmarad a várttól, így az étel a szemétben landol. Az étel kidobása önmagában is pazarlás, de ennél is nagyobb gondot jelent, hogy az élelmiszer-hulladék bomlásakor jelentős mennyiségű metán kerül a légkörbe, amely egy erőteljes üvegházhatású gáz. A gyorséttermi ételek előállítása, szállítása és a felhasznált alapanyagok termelése pedig további energiát és erőforrásokat igényel, ami tovább növeli a környezeti terhelést. A gyorséttermek működésének elengedhetetlen része a nagy mennyiségű csomagolóanyag használata. Az étel egyszerű szállíthatósága érdekében ezek az éttermek jelentős mennyiségű műanyag és papír alapú csomagolást használnak. Az eldobható műanyag poharak, evőeszközök, tányérok és szívószálak mind hatalmas hulladékmennyiséget generálnak, amelyek lebomlása több száz évet is igénybe vehet. A papír csomagolás bár elsőre környezetbarát alternatívának tűnik, valójában sok esetben vegyszerekkel kezelt, ami megnehezíti az újrahasznosítást. Továbbá, ezek előállítása nagy mennyiségű energiát és vizet igényel, tovább terhelve a környezetet.
A gyorséttermek által kínált ételek előállításához nagy mennyiségű erőforrásra van szükség. Például a marhahús előállítása rendkívül vízigényes, és hatalmas mennyiségű takarmány szükséges az állatok neveléséhez. Az állattenyésztés ráadásul jelentős szerepet játszik az erdőirtásban, különösen a szarvasmarha-gazdálkodás területén, hiszen hatalmas legelőterületekre van szükség. Ezen kívül, az ipari mezőgazdasági rendszerek, amelyek a gyorséttermi ételek alapanyagait termelik, gyakran nagy mennyiségű műtrágyát és növényvédő szert használnak, amelyek a talajt és a vízforrásokat szennyezhetik.
Az étel házhoz szállítása különösen káros környezeti szempontból. A futárok által használt járművek általában fosszilis tüzelőanyagokkal működnek, ami tovább növeli a szén-dioxid-kibocsátást. Ráadásul, mivel a futárok gyakran egyenként szállítják ki a megrendeléseket, sokszor egy-egy kis adag ételért több kilométert is megtesznek, ami aránytalanul nagy kibocsátással jár. Míg egy jól szervezett szállítmányozási rendszer csökkenthetné ezt a kibocsátást, a házhoz szállítási szolgáltatások gyakran nem hatékonyak ilyen szempontból.
Hasonlóan a gyorséttermekhez, a házhoz szállítással rendelt ételek is hatalmas mennyiségű csomagolási hulladékot termelnek. Az ételeket biztonságosan és melegen kell kiszállítani, ami extra csomagolóanyagot igényel. Ez gyakran több rétegű műanyag, papír és alumínium felhasználásával jár. Még ha a csomagolás egy része újrahasznosítható is, a valóságban ezek az anyagok gyakran a kommunális hulladékba kerülnek, mivel a fogyasztók nem mindig gondoskodnak az újrahasznosításról. Az ilyen hulladék nagy része lerakókba vagy az óceánokba kerül, ahol komoly környezeti károkat okozhat. A házhoz szállítással járó energiafelhasználás nem korlátozódik a szállításhoz szükséges üzemanyagra. Az étel frissen tartása, a csomagolás hőszigetelése, valamint a futárok alkalmazásának logisztikai háttere mind további erőforrásokat igényel. Az ételek előkészítése, csomagolása és szállítása együtt végeredményben több energiát emészt fel, mint ha otthon készítenénk el ugyanazt az ételt.
Hogyan lehet kiküszöbölni a fenti problémákat és mit csináljunk, ha nincs időnk főzni, de azért nem is akarjuk a környezetet szennyezni?
Ezeket a kérdéseket én is feltettem magamnak, amikor belekezdtem az életmódom megváltoztatásába. Az első kérdés a gyors éttermekkel volt kapcsolatos, ugyanis vannak még mindig olyan éttermek, ahol szeretem az ételt. Viszont ezeken a helyeken nagyjából meg lehet oldani a környezetbarát étkezést. Egyrészt sosem kérek műanyag palackos italt vagy bármilyen szívószálat. A szalvétát igyekszem leváltani textilre, ami kezd is bevállni. Fém evőeszközöket használok étkezésnél, a tányér sem papír vagy műanyag, amit adnak. Ha találsz ilyen helyet, akkor néha belefér, hogy itt egyél, ha ilyen módon fogyasztasz, de az étterem fenntartása sajnos akkor is okoz problémákat. Egy kedvenc magyar burgeresemnél kapható növényi burger, amelynek a "hús pogácsája" növényi alapanyagú, de megszólalásig olyan az íze, mint a húsosnak. Növényi eredetű ételek fogyasztása is csökkentik a szénlábnyomot. Egyetlen hátránya a helynek, hogy papír kosarakban adják az ételt, így ez mégsem zero waste dolog, mivel a papír zsíros lesz, így nem is mehet a szelektívbe. A híresebb külföldi gyors éttermeket nem is említem, ilyen helyekre abszolút nem járunk már elég régóta. Ha éhes vagyok és épp kell ennem valamit, inkább veszek egy pogácsát textil zsákban egy boltból és haza felé megeszem.
Látható tehát, hogyan lehet csökkenteni a káros hatásokon és alkalmanként ehetünk kedvenc helyeinken. Most arra térek ki, hogy abban az esetben mit tehetünk, ha éppen otthon vagyunk, de nincs mit ennünk és rendelni vagyunk kénytelenek. Tudnunk kell, hogy vannak csomagoló anyagok, amik jobbak mint a műanyag szatyor, ilyen: a papír táska vagy lebomló/komposztálható szatyrok illetve az olyan anyagok, amik újra lett hasznosítva. Ha előtte tájékozódunk vagy ismerjük a helyet, akitől rendelünk, hogy ilyenekben szállít az egy jó pont lehet, azonban még mindig bajban vagyunk. Ugyanis ezek még mindig hulladéknak számítanak és azonfelül, hogy a szatyor, amiben hozzák papírból van, a doboz, amibe teszik az ételt sajnos sokszor műanyag, ami egyáltalán nem jó. A pizzás kartonok is, melyek sokszor eco-nak tűnnek, az ételről származó olaj vagy zsír beszennyezi a papírt, ami így nem lesz sem újrahasznosítható, sem pedig komposztálható (bár az érintetlen csomagoló részek még használhatóak lehetnek). A fényes papírba tett, főleg ázsiai ételek esetében sem nyugodhatunk meg, mivel ezek a dobozok papírnak látszanak, amiket még akár elmosni is lehet, azonban műanyaggal vannak bevonva, hogy ne ázzanak el. Amit tehetünk az az, hogy saját magunk megyünk az ételért egy ételhordóval, amibe kérni fogjuk az ebédünket. Ez már nem jár sem papír sem műanyag hulladékkal. Ha nagyon nem tudunk elmenni sehova, akkor is tehetünk még valamit: Magyarországon kezd népszerűvé válni a Rakun dobozos rendszer, melynek lényege, hogy éttermekből fém visszaválthatós ételboxban kapd meg az ételt. Ennek testvére a Vytal, amely hasonló elven működik. Mindkét megoldás sokkal jobban óvja a környezetünket, mint a hagyományos módok.
Forrás: Rakun Dobozközösség
Kedvenc megoldásom, ami nekünk bevállt, az a Polcz Food termékek beszerzése volt. Ezek kész ételek üvegbe zárva, amik nem tartalmaznak tartósítószert és speciális étrendű emberek is fogyaszthatják termékeiket, amelyeket külön ennek az étrendnek megfelelően készítettek el. Nagyon finomak és könnyen elkészíthetőek: csak meg kell őket melegíteni. A mi esetünkben ez úgy néz ki, hogy a szekrényben sok ilyen kis üveg található és amikor épp nem tudok főzni, akkor előveszek egyet. Az üres üvegeket pedig egy étteremnek viszem el, akik szívesen fogadják őket-így még ezek sem vesznek kárba. Hasonló elven jó megoldás lehet az, ha már előre felkészülünk a váratlan helyzetekre és főzünk majd lefagyasztunk ételt, amiket később elő tudunk venni.
Itt említeném meg a Kifli.hu-t is, mert itt szintén működik visszaváltós rendszer: szatyrokat, üvegeket és táskákat is vissza lehet adni a futárnak. Lehet rendelni csomagolásmentes szárazárukat, amiket üvegben szállítanak ki, de azokat később vissza is veszik. Nem minden termék zero waste náluk, de egyértelműen sok lehetőség van környezettudatosan rendelni és étkezni a segítségükkel. Például a szállítási idő kiválasztásánal azt is megmutatja a rendszerük, hogy mely időpontban van már leadott rendelés, így ha azt választod, akkor a szállítással kapcsolatos negítv hatás is csökken.
A fentiek sokat segíthetnek abban, hogy megfelelően kezeld azt a kihívást, hogy hogyan rendelj ételt vagy egyél étteremben miközben környezettudatos is szeretnél lenni. Érdemes kutatnod, olvasgatnod, hogy a te városodban miket tudsz megvalósítani, hisz bizonyos megoldások (Vytal, Rakun) még nem érhetőek el az egész országban, de a fentiek közül biztos van olyan, amit bárki meg tud tenni (előre főzés és fagyasztás vagy Polcz Fodd termék raktár készítés). Sok sikert kívánok neked ebben a nagyszerű munkában!
Forrás: Polcz